dilluns, 11 de juny del 2012

Interrelació amb altres doctors


El Dr. Antoni Puigvert en el "Bloc de Notes d'un Ginecòleg" (Dr. Enric Sánchez- Cid) Imprimir a/e
escrit per: "Pitu"Tarrasa   
dijous, 10 maig de 2007
El passat dimecres 18 d'Abril de 2007, al saló de plens de la Diputació de Tarragona, que va registrar una gran afluència de públic, que va omplir el mateix, va tenir lloc la presentació del llibre, escrit pel Dr. Enric Sanchez-Cid, “Bloc de notes d'un Ginecòleg”, que recull vivències, records, i anècdotes que ha viscut l'autor al llarg de més de 50 anys d'exercici de la professió, i que han portat al Dr. Sanchez-Cid a ser conegut i reconegut per la seva tasca dins el món de la medicina, i també en d’altres àmbits, com la literatura, la fotografia, el dibuix o el cinema “amateur”.
“Bloc de notes d'un Ginecòleg”, és un llibre amè, escrit amb un estil planer, que fa que la seva lectura sigui un plaer, llibre que per si sol defineix al seu autor, a qui el Dr. Josep M. Solé i Poblet que el va presentar, va definir al Dr. Sanchez-Cid “com una gran persona, que és una bona persona, i només una bona persona pot ser un bon metge”.
Universitat Autònoma de Barcelona
El llibre prologat pel també apreciat ginecòleg, Dr. Jaume Fontanet, és realment entretingut i emotiu, l'emoció precisament va ser el sentiment majoritari en el transcurs de l'acte que va ser presidit pel president de la Diputació, Sr. Joan Aregio, acompanyat per l'expresident d'aquest Ens, Sr. Josep Gomis, amic personal del Dr. Sanchez-Cid, que recordem que va iniciar la seva activitat professional en la “Vila” de Montblanc, i tant el Sr. Aregio com el Sr. Gomis als seus parlaments, van tenir paraules d'afecte i reconeixement envers al protagonista d'un esdeveniment, que es va convertir en un homenatge cap a la seva persona.
Cal destacar que en aquest llibre el Dr. Sanchez-Cid, fa referència a diferents personatges, i a coneguts i reconeguts metges, com es el cas del Dr. Puigvert. A continuació us mostrem integrament les pàgines 196, 197 i 198 d’aquest “bloc de notes” que tracten d’aquest eminent uròleg català:
El seu pare, metge de poble, era republicà i maçó. Als sis mesos van anar a viure a Sant Andreu fins als 10 anys. Va fer els primers estudis a l'Ateneu Obrer de Sant Andreu, i el batxillerat a l'Institut General i Tècnic de Barcelona (1914). Per pagarse els estudis de Medicina pelava (segons s'expressava ell mateix) els cadàvers del Departament d'Anatomia del Prof. Serès, el que li va permetre, a més, tenir un fortconeixement anatòmic per desenvolupar anys després la seva especialitat quirúrgica.
PUIGVERT I GORRO, Antoni
* Sta. Coloma de Gramenet, el 26 d'abril de 1905
+ Barcelona, 17 de maig de 1990
Entrà al Servei d'Urologia de l'Hospital de Sant Pau (1933) i a partir de 1951en fou el director. El dirigí també un cop convertit (1953) en Institut d'Urologia, i dirigí l'escola d'especialització urològica que hi radica (1967). L'any 1971 fou nomenat catedràtic d'urologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. Publicà un Atlas de Urología (1933 i 1986), Endoscopia urinaria (1942), que li valguéel premi Rubio de l'Academia Nacional de Medicina, un Tratado de urología clínica (1944) i Tuberculosis urinaria y genital masculina (1958).
A les tardes, fins al capvespre, feia de practicant a la consulta privada del Dr. Serès:aquesta relació va influir-lo molt en la seva vocació urològica. Després de tres anys d'intern a la dita càtedra d'Anatomia, passa a Cirurgia (prof. Morales Llorens) però sense abandonar la consulta del Dr. Serès, a qui també ajuda en les intervencions quirúrgiques.
Fou a l'estiu de 1926, quan va fer la primera operació: una cistostomia d'urgència. També va ser aquell any que va assistir un part al poble del seu avi, Granyena, on la seva tia Mercè feia de llevadora. Anant a Madrid en tren ajuda a parir de nou, i el marit li dóna una propina de 200 ptes. Són les dues vegades que, segons em va referir,va fer de tocòleg.
El 1928 obté el títol de metge i mor el Prof. Serès d'una afecció gàstrica amb un quadre d'urèmia terminal.
Pocs dies abans de la mort del Prof. Serès, anunciava a la família el prometatge d'Agustina, la germana, amb el seu deixeble Puigvert, que el va agafar una mica per sorpresa, encara que la rondava des de feia temps. Es casaren a Vilanova d'Alpicat: de poc li va venir que suspengués la cerimònia perquè va haver d'assistir a una complicada operació, que va resoldre amb la seva improvisació ràpida i genial, que sempre el va caracteritzar. Nit de noces a l'Hotel Novel del carrer de Santa Anna de Barcelona.
A l'any, Agustina Serès de Puigvert moria de febres puerperals dies després de néixer Antonio, amb qui vaig ser company de batxillerat al Col·legi de l'Escola Pia de Sarrià al final de la guerra del 36-39. També ens trobàrem a la Facultat, però la manca d'interès del noi pels estudis, li van fer deixar la Medicina (crec que aquest fet va influir molt perquè el meu internat a la seva Clínica em fos molt profitós). El cabreig del Dr. Puigvert, en assabentar-se de l'abandó dels estudis per part del seu fill, se li va notar molt en el seu caràcter emprenyat d'aquells dies.
Com a home expeditiu i, potser inconscientment, sabedor de la seva personalitat decisiva, aquest tarannà va passar a l'esfera sentimental, les habituals crisis d'aquests homes temperamentals, que no s'aturen per res i que, per tant, hi ha cops que patinen.
Hospital de Sant Pau
Amors i amistançades... es va casar dues vegades més. Poc després d'enviduar coneix una canària de fort caràcter que se n'anava a París (la francesa, com era coneguda a la Clínica). Van conviure i més tard es van casar, col·laborant ella amb molta efectivitat a la Clínica del carrer Provença, durant la guerra civil, i més tard, a la del Passeig de Sant Joan.
Foren 18 anys de convivència i recordo molt bé els darrers anys en què el xou d'un aparallatge que trontollava es repetia, i s'enquadrava dins la Clínica, on jo treballava d'intern pensionat. La senyora també tenia la seva personalitat i vàlua: diguem que, per una crisi d'identitat, va entrar en una comunitat religiosa de l'Índia, passant abans per Fontilles, la leproseria. Acabo de casarme con Cristo… fou la forma en què va comunicar al seu marit els vots que va fer davant del bisbe de Bombai.
Aquest menage à trois, com definia el Dr. Puigvert amb el seu estil desenfadat la seva actual situació matrimonial, va ser la base perquè, per l'amistat amb els clergues (un canonge administrador de l'Hospital de Sant Pau li va acabar de donar una mà), pogués assolir l'anul·lació canònica del seu segon matrimoni, que es va tramitar a Tarragona, segons em va explicar Mn. Cabré, quan era notari de la Rota en aquesta ciutat, i jo anava a fer els peritatges de sol·licituds d'anul·lació que ell em consultava.
El meu admirat Dr. Puigvert seguia amb el seu temperament i, potser també amb cert complex d'Edip, que a manca de mare, el polaritzava en la dona… que sempre mitificava.
Elena Salvador
Havia conegut l'actriu Elena Salvador. Seguia jo treballant a la Clínica com a alumne intern, i entre les infermeres feia bonic la història d'aquests amors que, es deia, havien nascut arran de trobar-se malalta l'actriu a Tarbes -durant una gira artística per França- i quan el Dr. Puigvert va arribar-hi prest per agombolar-la. L'amor, la malaltia passatgera i la trempera del meu mestre van acabar a la sagristia: fou el darrer amor estable del Dr. Puigvert.
Naixia la nena Rita i del matrimoni d'aquesta filla naixeren els néts, que foren les joies dels darrers anys de la seva vida, que no crec que fossin del seu gust, pel temperament d'aquell home tan actiu, tan fet a la seva manera i sense fronteres, independent i àcrata. Comprenc perquè un dia s'equivoca i pren una dilució de pastilles de sublimat (antisèptic que, des de sempre, utilitzava per a la desinfecció de les sondes) i comença, aleshores, la desintegració del seu fort organisme que, en data 17 de maig de 1990, a les 6 d'aquell matí ens deixava: sempre havia estat molt matiner.
Vaig passar al seu costat els cinc primers anys de la carrera, tant per guanyar-me les garrofes com per introduir-me en la Medicina (els malalts ensenyen més que la facultat, em repetia sovint)
Crec que, o bé em vaig contagiar de la seva personalitat, o bé -salvant una gran distància!- m’assemblo a ell… (demano perdó per la meva falta de modèstia).
Image
El Dr. Puigvert durant una intervenció. Foto extreta de la pàgina 196 del llibre "bloc de notes d'un ginecòleg" del Dr. Enric Sànchez-Cid.
Imprimir
a/e

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada